A
(2020·湖北四地七校联考)British chemist David Evans has become an overnight celebrity on Chinese social media. His chemistry experiments have attracted over 2 million followers in just a few months. Evans is a chemistry professor at Beijing University of Chemical Technology. The 60yearold always wears a white lab coat, a pair of safety goggles(护目镜), and smiles often. Some web users say he looks just like “the Grandpa of KFC”.
Evans has posted videos of various experiments. His most popular experiments have attracted millions of hits on videosharing apps. Excited children’s cheers and shouts can be heard in his videos.“I hope my experiments can arouse people’s interest in science,” he says.
Evans has been interested in China since childhood. In the early 1970s, before the reform and openingup, he viewed China as “a country full of mysteries”. He first visited the Chinese mainland in 1987 to attend a chemistry conference in Nanjing, Jiangsu Province. He quit his job in the United Kingdom and moved to Beijing in 1996. Many of his friends thought he was crazy. But Evans said they just saw China’s challenges but not its potential.
Since 2011, Evans has turned to the Internet to popularize science. He learned shortvideo apps are also popular in small cities and rural areas. And he realized this enables him to reach more students, who lack opportunities to perform fun experiments. But even a oneminute video requires a considerable amount of work. Still, he thinks it’s worth it to fulfill his responsibility to popularize science.
His experiments always fill schools’ lecture halls with laughter. Some viewers call him “a Harry Potterlike magician”, but he disagrees.“A magician never tells the secrets behind his tricks, but a scientist always gives an explanation.” He sees himself as a teacher. He performs experiments to spread knowledge, inspire thinking, remove misunderstandings and show that science can create change. Evans says he looks forward to more “chemical reactions” with China.
【解题导语】 文章介绍了一位移居中国的英国化学家戴维·埃文斯在中国通过短视频普及科学知识的事迹。
1.Who is David Evans according to the passage?
A.A manager of KFC. B.A film celebrity.
C.A chemistry teacher. D.A British magician.
C 解析:细节理解题。根据第一段第三句“Evans is a chemistry professor at Beijing University of Chemical Technology.”可知,埃文斯是北京化工大学的一名化学教授,故选C项。
2.What can we learn from paragraph 3?
A.Evans considered the U.K. to be a country full of mysteries.
B.Evans first visited the Chinese mainland in the 1970s.
C.Evans was in no mood to move to Beijing.
D.Evans attended a chemistry conference in China in 1987.
D 解析:细节理解题。根据第三段第三句“He first visited the Chinese mainland in 1987 to attend a chemistry conference in Nanjing, Jiangsu Province.”可知,埃文斯第一次访问中国大陆是在1987年,当时他去江苏省南京市参加了一个化学会议,故选D项。
3.Why did Evans begin to post videos of experiments on the Internet?
A.To popularize science.
B.To rise to fame.
C.To apply shortvideo apps.
D.To make a fortune.
A 解析:细节理解题。根据第四段最后一句“Still, he thinks it’s worth it to fulfill his responsibility to popularize science.”可知,尽管制作一个一分钟的视频都需要相当大的工作量,埃文斯仍然认为履行推广科学的责任是值得的,故选A项。
4.What can we infer from the passage?
A.Evans knows exactly how a magic works.
B.Evans will continue to post videos of experiments in China.
C.Evans’ students like to interrupt his experiments with laughter.
D.Evans’ friends admired his decision to move to China.
B 解析:推理判断题。根据文章最后一段最后一句“Evans says he looks forward to more ‘chemical reactions’ with China.”可知,埃文斯期待与中国进行更多的“化学反应”,故可推断出埃文斯将继续在中国发布实验视频,故选B项。